Hoe we onszelf gevangen houden, en eenvoudig kunnen bevrijden

Datum: 11 april 2017 / Auteur: Saskia Baardman / Geef een reactie / Tags: , , , , , , , ,

Je kent vast van die momenten waarbij je zegt: Ik ben niet van …
… de grote groepen
… het schrijven
… spiritualiteit (want ik ben daar te nuchter voor)
… ondernemerschap
etc. etc.

Dat doen we allemaal. Logisch, want die gedachte is vaak gebaseerd op ervaring(en) of wat we erover gehoord hebben. Zulke uitspraken zijn statements.

Op energieniveau kun je je misschien voorstellen dat er dan geen energie (meer) stroomt richting het gaan naar grote groepen of bezig zijn met schrijven etc. Dat stopt op het moment dat je gaat geloven wat je zegt. Misschien heel prima. Vaak denken we alleen dat zoiets voor altijd is, een status quo. En zo kun je jezelf dus gevangen zetten. Want de deur is gesloten.

Misschien kun je daarbij het volgende overwegen:
… deze overtuiging is tijdelijk en je blijft openstaan voor nieuwe perspectieven.
… jouw ‘slechte’ ervaring is gebaseerd op omstandigheden die een volgende keer anders kunnen zijn.
… je hebt nog niet jouw manier ontdekt waarop het wel prettig is.
… het is eigenlijk helemaal niet jouw overtuiging, maar die van iemand anders.

Zo heb ik een tijd lang gedacht dat ik niet van de video’s maken was, vanwege overtuigingen over hoe zo’n video zou moeten zijn en dat het veel te veel tijd kost. Totdat ik in een speelse bui was en dacht ‘even wat proberen’. Eén knop om op te nemen met mijn smartphone, één knop om de opname te stoppen. Even terugkijken en ik moest lachen om mezelf. Het maakte toen al niet meer uit wat anderen ervan zouden denken. Ik had lol en dat was genoeg. Dat had ik nooit gedacht…

Toen nog 1 of 2 keer klikken om het ding op Facebook te zetten. Geweldige response kreeg ik! Men vond het authentiek, grappig, rustgevend, en heerlijk imperfect. Ik was erdoor verrast, omdat het voor mij een experiment was. Onvoorbereid ook, heel ongewoon 😉

Ik vertelde gewoon wat ik wilde delen, comfortabel met de stiltes die vielen, zoals die ook tijdens een gesprek kunnen vallen. Als je met me linkt op Facebook kun je de video’s zien. Ik geef toe, ik kan een perfectionist zijn, dus voor mij bevrijdend! (Mocht je niet op Facebook zitten, dan komt er vanzelf een keer een video op deze site).

Dat is dus de sleutel om onszelf te bevrijden

Maak er een speeltuin van, een try-out, een experiment en zet je humor in. Heb er plezier in. De perfectionist in jou heeft dan even pauze en kan tot rust komen. Het hoeft namelijk niets te worden.

Je bent nieuwe mogelijkheden aan het onderzoeken, meer niet. Vervolgens kan je overtuiging dan zomaar veranderen. Dan kan de energie stromen naar het onbekende en je laten zien hoe het op jouw manier kan. Hierin is plezier (joy) de sleutel.

Hoe zou het leven er in hemelsnaam uitzien als we geen plezier meer hebben? Precies, als een hel… Dus (her)vind jouw joy, zet aan de kant wat iedereen zegt, wat je jezelf wijs hebt gemaakt (voor tenminste 1 hilarisch moment…), en kijk nog eens. Wie weet wat er dan mogelijk is.

Samen doen? Dat vind ik te gek 🙂 Laat het me weten.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *