Treed in de voetsporen van…

Datum: 19 juli 2017 / Auteur: Saskia Baardman / Geef een reactie / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Vakantie. Misschien ga jij ook ergens naartoe deze zomer. Kan ook een paar kilometer verderop zijn, maakt niet uit. Voor sommigen een moment om in de voetsporen te treden van diverse soorten mensen die hebben gelopen waar jij nu loopt. Voor anderen een moment om stil te staan bij hun eigen voetsporen, en waar die (ook alweer) naartoe leiden.

Voor beide kun je een experiment doen.

Experiment ‘In andermans voetsporen treden’

Om te ervaren hoe het is om in andermans voetsporen te treden, zou je het volgende kunnen uitproberen. Neem er de tijd voor en zie het als een experiment. Je sluit je ogen (met een zonnebril op ziet niemand dat) en stelt je voor hoe die persoon dacht, deed, liep. En hoe hij of zij omging met de toenmalige uitdagingen.

Wat voor soort dingen dacht hij of zij? Wat was gangbaar toen? En hoe zag dat leven er toen uit? Wellicht borrelt er iets op, een boodschap, een woord, idee, dankbaarheid. Kan een zeer boeiende en verrijkende ervaring zijn!

Spring er daarna weer even uit. Losschudden, springen, of je voorstellen hoe de energie van die persoon de aarde inzakt en jouw energie weer naar je toestroomt, bv. via je kruin.

Zo geen zin in? Soms juist doen als je die weerstand voelt, en soms juist niet. Als je er diverse oordelen over hebt, kan het interessant zijn daarachter te kijken. Als je het gevoel hebt ‘vol’ te zitten, dus geen ruimte voor iets nieuws, en geen ervaring hebt met energiewerk, dan raad ik je deze oefening voor nu even af.

Experiment ‘Jouw voetsporen onderzoeken’

Wellicht gewoon jouw eerste halfjaar van 2017 uitsudderen, verwerken. Jezelf verzamelen, opladen. Alle opgelopen meningen, prikkels, moois en minder moois te laten voor wat het is.

Wat kan het dan ook heerlijk zijn om zelf (bewust) nergens een mening over te vormen, niemand te adviseren, alleen te observeren, vooral jezelf. En te kijken wat er dan gebeurt. Ook een mooi experiment!

Best een uitdaging in de westerse wereld, want we ontlenen vaak ons bestaan aan het hebben van een mening. Als je je nergens mee identificeert, ontstaat er ook ruimte voor je eigen wijsheid, je eigen voetsporen.

Waar gaan die voor jou over? Zit je nog op het goede spoor? Of liet je je leiden door de voetsporen van anderen? Geeft niks hoor, maar je regelmatig loskoppelen geeft je weer ruimte voor jouw spoor.

Kijk wat voor jou past, het verschilt per persoon waar je zin in hebt, en met of zonder wie. Ik ben in ieder geval benieuwd naar jouw ervaringen, dus deel ze gerust!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *