Vrouwenenergie Athos – Agion Oros – Chalkidiki – Griekenland

Datum: 11 mei 2018 / Auteur: Saskia Baardman / 2 Reacties / Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Athos verboden voor vrouwen

Nergens ter wereld vind je een (gedeelte van) een land dat verboden is voor vrouwen. Eén van de drie schiereilanden van Chalkidiki, Grieks Macedonië, kent zo’n plek: monnikenstaat Athos (Agion Oros), ook wel ‘heilige berg’ genoemd.

Athos heeft al sinds de 10e eeuw een autonome status, valt buiten de Europese Unie, en legt rechtstreeks verantwoording af aan het oecumenische patriarchaat van Constantinople (Istanbul). En deze wet geldt ook sinds die tijd, waarbij je als vrouw een gevangenisstraf van een jaar riskeert als je dus toch voet op het eiland zet.

Geschiedenis van Athos
In deze autonome monnikenstaat leven de monniken (de enige inwoners) al meer dan 1.000 jaar lang volgens de levensstijl en godsdienstigheid van de Byzantijnen. Voorheen stonden er 40 kloosters met 4.000 monniken, nu zijn er nog 20 kloosters over en het aantal monniken is gedaald tot circa 2.000. Desalniettemin lijkt het aantal toch weer langzaam te groeien, omdat meer mannen zich willen terugtrekken uit de vercommercialiseerde samenleving en in soberheid willen reflecteren.

Deze 20 kloosters van Athos zijn verspreid over het hele schiereiland, dat ongeveer 50 km lang is. In deze kloosters zijn veel Byzantijnse en Post-Byzantijnse kunstschatten te vinden. Athos staat ook op de werelerfgoedlijst van Unesco.

De kloosters behoren tot de Orthodoxe Kerk en hebben ieder een eigen grondgebied. De meeste kloosters zijn Grieks-Orthodox, en er zijn ook kloosters met andere nationaliteiten bijvoorbeeld Russisch, Servisch en Bulgaars.

Andere kalender en tijdszone
Athos heeft na de val van het Byzantijnse rijk in 1453 zijn Juliaanse kalender aangehouden. Deze loopt dertien dagen achter op de Gregoriaanse kalender, de kalender die de rest van de wereld gebruikt.

Ook leven ze volgens de Byzantijnse tijd, dat houdt in dat het bij hen 0:00 uur is op het moment dat de zon ondergaat. Hierdoor ontstaat een paar uur tijdsverschil met de Griekse tijd. Bij zonsopgang wekt in veel kloosters een monnik de andere monniken door met een houten hamer op een simandron (houten balk) te slaan.

Regels voor vrouwelijke dieren
Zoals gezegd, op Athos is de toegang voor vrouwen verboden. Ze mogen niet binnen een straal van 500 meter vanaf de kust komen. Ook honden en katten van het vrouwelijk geslacht mogen daar niet rondlopen.

Inmiddels hebben de monniken hennen toegelaten, in ieder geval vanwege het eigeel als kleur voor het schilderen van iconen. Poezen worden wel meer gedoogd, zodat de kloosters vrij kunnen blijven van ongedierte.

Mannen op pelgrimstocht op Athos
Volwassen mannen mogen ook niet zomaar naar het eiland komen, daarvoor dienen ze een pelgrimsvisum aan te vragen en dan mogen ze maximaal 4-5 dagen daar verblijven. Mits ze kunnen laten zien dat hun motieven wetenschappelijk of religieus van aard zijn.

Per dag worden 120 Grieken en 10 niet-Grieken toegelaten op het eiland, zodat het niet overspoeld wordt door toeristen.

Verschillende mythes en verhalen
Volgens de overleveringen zou de heilige maagd Maria, moeder van Christus, samen met de apostel Johannes op weg naar Cyprus zijn geweest toen ze door een storm op Athos terechtkwamen. Eenmaal daar aangekomen zou zij gezegd hebben: “Dit is voortaan mijn tuin en geen enkele andere vrouw na mij zal hier ooit een voet op dit eiland zetten.”

Vervolgens zou ze de godinnen Aphrodite en Artemis verbannen hebben. Wellicht komt daar de betekenis van Agion Oros vandaan: de tuin van de heilige maagd. Zij wordt tot op de dag van vandaag door de monniken vereerd.

Een andere visie is dat de monniken zich op deze manier kunnen toeleggen op hun verbinding met God. En zich daar niet door kunnen af laten leiden door de hartstocht die vrouwen bij hen kunnen oproepen.

Boek ‘Een maand tussen de mannen’
Dit betekent overigens niet dat er nooit vrouwen voet op deze bodem hebben gezet. Diverse initiatieven en protesten hebben door de jaren heen plaatsgevonden. Een opmerkelijk verhaal is dat van de Franse journaliste Maryse Choisy die in 1929 een boek heeft geschreven ‘Een maand tussen de mannen’.

Hierin deelt ze haar ervaringen over haar verblijf op Athos. Ze zorgde ervoor dat ze er als een man uitzag en ging daarbij zo ver dat ze haar borsten liet amputeren, zodat ze geloofwaardig over zou komen als man. Tijdens haar verblijf kreeg ze zelfs een monnik achter haar aan die zich aangetrokken voelde tot deze mooie ‘jongeman’.

Schandalen op Athos
In een blog van een man die op Athos op pelgrimstocht ging, vertelt hij dat hij ook met een oud-bewoner van Athos (inmiddels gelukkig getrouwd met kinderen) heeft gesproken en hem vroeg naar de verlangens van de monniken; of ze die hadden en hoe ze die dan bevredigden, of de monniken elkaar daarin opzochten.

Waarop de oud-bewoner vertelde dat natuurlijk ook Athos zijn schandalen kent, maar de monniken zijn geen vrienden van elkaar dus geheimen worden niet aan elkaar toevertrouwd. Aan het einde van de betreffende pelgrimstocht schrijft de man dat hij en de vriend waarmee hij die paar dagen op reis was, beiden intens verlangden naar het in hun armen sluiten van hun eigen vrouw.

Tijd voor een bezoekje
Dit opmerkelijke eiland, met bijzondere wetten en verhalen verdient een bezoek. Op afstand dan met een boot erlangs, want ik ben nu eenmaal een vrouw, dus ik blijf 500 meter van de kust vandaan. Als het gaat over ‘verboden voor vrouwen’ op welke manier dan ook, dan krijg ik bijna altijd jeuk en opstandige gevoelens. Nu ook. Alle feitjes en verhalen die ik hierboven zo objectief mogelijk heb beschreven, ervaar ik hier en daar als tegenstrijdig en opportunistisch, want de ‘harde’ regels worden naar eigen believen veranderd. En het is intrigerend, want dat wat je niet mag, trekt toch de nieuwsgierigheid.

Ik mag als vrouw geen inzicht hebben in en letterlijk geen zicht hebben op wat er gebeurt, daarom moet ik 500 meter verwijderd blijven van de kustlijn. Nu wil ik JUIST meer weten.

Bij het varen langs die kustlijn ervaar ik de onzichtbare muur die opgeworpen wordt. Het kost me moeite om mijn heldere vermogens in te zetten, dus ik richt mij op het verbinden met de aarde van Athos.

Ik zie een beeld van hoe een naakte vrouw in de kern van het eiland ligt, omringd door slangen, tezamen als symbool voor zachtheid, ontwaken, levenskracht, zuiverheid, kwetsbaarheid, wijsheid en verleiding. En dat ze wachten op het juiste moment, terwijl ze tegelijkertijd al aan het werk zijn als een stille kracht.

Ze liggen daar in een soort tombe. Precies die onzichtbare muur waar ik tegen stuit, ligt als een laag rondom deze vrouwelijke energie heen. Die laag is niet vanuit de aarde eromheen gezet, maar vanuit angst voor het overweldigende vrouwelijke door het mannelijke door de eeuwen heen.

Die energie mag niet uitbreken, moet in de pas blijven lopen met de ideeën rondom de heilige maagd Maria. Ingetogen, veilig, niet-bedreigend, moederlijk en compact. In een ‘glazen’ huis opgeborgen. Maar schijn bedriegt, als je het mij vraagt.

Tijdbom
De monniken staan rechtstreeks in verbinding met deze vrouwelijke energie. Ze wonen, leven en mediteren erop. Ironisch toch? Het is een kwestie van tijd dat daar zichtbaar (voor de buitenwereld) iets gaat veranderen.

Die vrouwelijke energie is een tijdbom, want die wil vrij stromen en ik geloof dat dat een keer gaat gebeuren. Ondertussen nodig ik alle vrouwen uit om zich op welke manier dan ook te verbinden met dit eiland. Niet tegen de mannen of de monniken, maar vóór de rijkdom en vrijheid van vrouwenenergie!

Bronnen:
www.grieksegids.nl/macedonie/athos-agionoros.php
www.griekenland.net/vasteland/chalkidiki/athos/
www.unesco.nl/erfgoed/berg-athos
athosweblog.files.wordpress.com/2012/04/flower-power-travel-3-20112.pdf
Wikipedia
Reacties “Vrouwenenergie Athos – Agion Oros – Chalkidiki – Griekenland

  1. Geweldig beschreven, Saskia, zo bijzonder om te “voelen” dat de vrouwelijke energie wil stromen en er als een vulkaan zal gaan spuwen, met wereldwijd bereik. En dat de monniken haar al mediterend, tekenend (met eigeel) in kracht doen toenemen, met nota bene poezen die “het ongedierte” verwijderen. Balans zal komen, na overvloedige stroming. Athos on my mind 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *