Waarom grenzen stellen zo lastig is

Datum: 14 oktober 2019 / Auteur: Saskia Baardman / Geef een reactie / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Soms zie ik mensen er echt kapot aan gaan als ze geen duidelijke grens kunnen stellen. Ze gaan er slecht uitzien, raken oververmoeid, zelfs burn-out of overspannen. Maar niet aan iedereen kun je het zien. De grappenmakers onder ons bijvoorbeeld lijken goed te kunnen relativeren, maar soms wordt het ook voor hen teveel.

Eenmalig over je grenzen gaan, is meestal niet zo’n issue. Als je er een gewoonte van maakt, dan noem ik het een patroon. Maar wel eentje die op een gegeven moment gaat schuren. Eerst zachtjes en dan steeds harder. 

Lastig dus, grenzen stellen. Waarom eigenlijk?

 • Vanuit Human Design bekeken, neem je mogelijk op een aantal plekken in je lichaam van nature makkelijk energie van anderen op en vergroot dat zelfs uit. Als je veel tijd achter elkaar doorbrengt met anderen in je werk of privéleven, dan wordt het moeilijk om te voelen hoe het echt met jou gaat en wat van jou is, laat staan waar je grenzen liggen. Je loopt dan namelijk met geleende energie van anderen rond. Als dat mensen zijn die zelf niet lekker in hun vel zitten, dan komt het flink bij jou binnen.
 • Wellicht heb je lange tijd in een omgeving gezeten, waarbij hard werken, tot het gaatje gaan, nachten doorhalen etc. werden geprezen. Ergens heb je besloten om dat ook zo te doen, waarbij je alle signalen van je lichaam afdoet met ‘hoort erbij’, ‘gaat wel over’, ‘pijnstiller erin en doorgaan’, ‘als zij het kunnen, dan kan ik het ook’.
 • Bij stress komt er een flinke dosis adrenaline vrij. Dat voelt ontzettend energiek, een opwaartse energie vanuit je basis, als een motor die jou draaiende houdt. En waakzaam en alert maakt. Tijd voor actie! Prima om daar even gebruik van te maken.

  Adrenaline is alleen ook verslavend, waardoor je neiging kan hebben meer stress aan te trekken om de adrenaline op niveau te houden. Als je daarop blijft varen, dan raak je een keer opgebrand. Adrenaline moet je niet verwarren met generatieve, creërende energie die er mede voor zorgt dat je in een gevoel van flow terechtkomt.


 • Je heb graag de controle, delegeren is niet voor jou weggelegd, je vertrouwt weinig mensen taken toe, denkt dat je het zelf beter kunt doen. Dat geeft een gevoel van nodig en belangrijk zijn. Dus je loopt steeds een stapje harder. En ook hier negeer je de signalen van je lichaam.

 • Als je zo iemand bent met een heel groot hart, waarbij je altijd het goede van de ander ziet, dan kijk je misschien wel weg op de dubieuze momenten en praat je het goed tegen beter weten in. Vervolgens blijf je klaarstaan, helpen etc. en je ogen op de ander gericht houden. Dan ontstaat er een disbalans en merk je vroeg of laat dat je teveel van jezelf weggegeven hebt.
 • Je voelt je schuldig naar de ander als je ‘nee’ zegt. Wellicht voel je wel dat je het er niet bij kunt hebben, maar wuif je dat weg, want de ander kan het er ECHT niet bij hebben.

Een combinatie van deze redenen kan ook. Voor alle redenen geldt dat je niet in contact bent met je eigen wijsheid, energie en lichaam. Signalen zie of voel je niet, of wuif je weg. En er zitten vaak 1 of meer overtuigingen in de weg die zich dieper nestelen, naarmate je vaker over je grenzen gaat.

Wat kun je doen om je grenzen te leren stellen?

Ik moet eerlijk bekennen dat het de meeste mensen niet in hun eentje lukt. Dat patroon heb je waarschijnlijk al een hele tijd en bepaalde blinde vlekken ook. Maar ik geef je toch een paar tips mee, al is het om ergens te beginnen. Sommige tips bevatten ook links naar passende diensten die ik aanbied.

Ga ontdekken wat voor jou werkt als het gaat om jezelf, je wijsheid, energie en lichaam opnieuw te leren kennen.

 • Tijd alleen helpt om tot jezelf te komen en los te komen van energie van anderen.
 • Beweging, zoals wandelen, helpt om adrenaline te ontladen of los te laten.
 • Ontspannende activiteiten voor lichaam en geest om tot jezelf te komen, bv. sauna, yoga, in de natuur zijn, klankontspanning.
 • Als je wel een ‘nee’ voelt, een ‘OMG, hoe dan!?’, ‘ik wil slapen/op vakantie’, ‘ja maar, dan ben ik asociaal en egoïstisch’, zeg dan ‘nee’ en blijf erbij. Schuldgevoelens en al je zelfveroordelingen zullen waarschijnlijk opkomen. Soms moet je daar doorheen om een patroon te veranderen: Feel the sh*t and say no anyway!
 • Onderzoek je overtuigingen via intuïtief en creatief schrijven/tekenen, energiewerk of anders.
 • Vraag eens je gratis Human Design op via mybodygraph.com. Alle witte vlakjes (centra) zijn gebieden in jouw lichaam waar je makkelijk energie van anderen opneemt. Misschien geeft dat al een paar eerste inzichten. Of wees welkom op mijn online inspiratiesessie Human Design.

Heb je vragen, wil je iets delen? Laat het me weten. Ook als je denkt of voelt dat je iets anders nodig hebt.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *