Zijn we er al, Grote Smurf?

Datum: 21 januari 2016 / Auteur: Saskia Baardman / Geef een reactie / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Nee, smurfjes van me, nog even…

Grote smurf wist iedere keer weer waar hij naartoe wilde, hij kon het op een bepaalde manier zien, ruiken, voelen, horen, proeven. Hij had een sterke intuïtie, met beide smurfenvoetjes op de grond. Toch verdwaalde hij wel eens, werd hij afgeleid of gevangen genomen door Gargamel en z’n harige ‘poekie’.

Als kind leefde ik erg mee en hoopte ik dat dat leuke smurfenvolkje altijd weer kon ontsnappen of de weg kon vinden. Dankzij een briljante ingeving of andere smurfen die nog wel vrij ronddribbelden.

Wat een nostalgie van deze veertiger 🙂 Ja ook, en er is meer (altijd…).

Want als je de essentie van dat gesmurf tot je door laat dringen, dan vergaat het ons in het dagelijks leven niet veel anders.

Briljante ingevingen in contact met je intuïtie leiden ons uit onmogelijk ogende situaties, creëren als het ware een luchtruim van helderheid, en geven je een enorme boost in een richting die je niet had kunnen bedenken.

En als je weet waar je naartoe wilt en op pad gaat, dan gebeuren soms de vreemdste dingen die je lijken af te remmen, af te leiden. Je auto die stukgaat op weg naar een belangrijke afspraak, de trein die blijft staan in het weiland, een computercrash op een k-moment (en oh wee als je geen back-up hebt, aaaah), die ‘vergeten’ persoon uit je verleden die voor je deur staat en een oude pijn bij je oproept.

De lijst is oneindig.

En het tegenovergestelde gebeurt ook. Als die trein stilstaat, raak je in gesprek met je buurman en hij kan je snel en eenvoudig helpen met een probleem waar je als een berg tegen opzag. Of je bent je nieuwe website aan het bouwen, en terwijl die nog niet af is, maar wel ‘live’ staat, mailt iemand je, omdat hij geïnteresseerd is in je producten of dienstverlening.

Ook deze lijst is oneindig.

De kunst is bewust te zijn van wat er gaande is. Uitzoomen en ontrafelen waar een ogenschijnlijk obstakel, idee of onverwacht cadeau over gaat.

Dat vraagt een heldere blik, de wens om te reflecteren, contact willen maken met je intuïtie én daarop vertrouwen. Dat laatste is soms berespannend, want wat als je intuïtie je zegt niet die lucratieve deal te sluiten?

Laten we eerst beginnen met die heldere, brede blik ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met je onverwachte wendingen en ‘toevalligheden’ gedurende een week als experiment te noteren. Dus de wendingen waar je blij van werd en die waar je minder blij van werd.

Kleine en grote. Ook dat pepermuntje dat je vond net toen je een vieze smaak in je mond had. Noteer het, ook al lijkt het nergens op, gewoon omdat je mag experimenteren.

Experiment: een intuïtieve structuur die je zou kunnen helpen

Noteer aan het begin van je week:

  • Je plan/droom waar je momenteel (in grote lijnen) mee bezig bent.
  • Wat loopt lekker/vanzelf?
  • Waar loop je tegenaan (je gedachten, samenwerking, verwachtingen/oordelen van anderen, processen, investering, materialen etc.)?

Beschrijf dan per dag:
Onverwachte wendingen en toevalligheden, kleine en grote. Welke gedachte(n) had/heb je daarbij?

En aan het einde van de week:

  • Wellicht een rode draad die je ziet als je het allemaal leest.
  • Wat valt je op?
  • Welke boodschap kun je halen uit de wendingen waar je blij van werd? En hoe verhoudt die zich tot wat je aan het begin van de week hebt opgeschreven?
  • Welke positieve boodschap kun je halen uit de wendingen waar je minder blij van werd (bijvoorbeeld iets/iemand los- of toelaten, stapje terug doen en genieten van wat je bereikt hebt)? En hoe verhoudt die boodschap zich tot wat je aan het begin van de week hebt opgeschreven?

Waarom je dit allemaal zou opschrijven?

Zodat je zowel grote als kleine gebeurtenissen in je leven opmerkt en daarachter gaat kijken. Dit is natuurlijk slechts 1 manier (ik heb er meer voor je…).

Het gaat erom dat je je steeds meer openstelt voor de boodschappen die erin verpakt zitten en op onderzoek uitgaat. Niet omdat het moet, maar omdat je het wilt. Je weet steeds beter waar je naartoe wilt en kunt de uitdagingen onderweg tackelen.

Je vraagt je niet (meer) af of je er al bent, je bent waar je bent en daar staat altijd een mooi cadeau voor je klaar. Wees vooral zelf Grote Smurf(in) en zet de poort naar je intuïtie met bijbehorende ingevingen open!

Veel succes en plezier! Laat je me je ervaringen, en wellicht je iOpeners weten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *